Vigyázzunk a törpesün egészségére!

Vigyázzunk a törpesün egészségére!


 

Így gondoskodj a törpesünről hideg időben

 

Itt a hűvös idő, ilyenkor fokozottan kell figyelni a törpesünökre. Lássuk, mire kell ügyelnünk, és hogyan biztosíthatjuk, hogy a törpesüni jól érezze magát!

torpesunk04
 

 

Ellenőrzés

Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a sünit rendszeresen ellenőrizzük! Mivel afrikai eredetű állat, téli álmot nem alszik. A mi klímánkon azonban, ha hidegre fordul az idő, vagy hirtelen egyik napról a másikra jelentősen csökken a kinti hőmérséklet, előfordulhat, hogy a törpesüni „bealszik”, vagyis hibernálódni kezd, ami végzetes is lehet. Ha a süni érintésre nem reagál, nem rándul össze, nem puffog, a hasa és a lábai pedig jéghidegek, akkor mindenképpen fel kell őt melegítenünk! Rátehetjük egy dobozban a radiátorra, ölünkbe vehetjük egy takaróba bugyolálva, tehetjük infralámpa, hősugárzó közelébe, óvatosan hajszárítózhatjuk, a lényeg, hogy felmelegedjen. Ilyenkor eleinte nagyon bágyadt és reszketegen jár, de ez hamar elmúlik.

A hőmérséklet mérése a ketrecben

Tegyünk hőmérőt a süni ketrecébe/terráriumába és ott mérjük meg a hőmérsékletet! Nem elég a szobai termosztátra vagy hőmérőre hagyatkozni, hiszen az egyes helyiségekben, illetve a helyiségek egyes részeiben a hőmérséklet eltérhet. Például az ablakhoz közelebb, vagy a hideg padlóra állított ketrecben jóval hidegebb lehet! Hasonló a helyzet a teljesen zárt terráriumban, hiszen a fa/üveg/plexi szigetel.

Melegítés

Ha úgy látjuk, hogy a süni számára nem elég meleg a hőmérséklet (min. 22 fok), igyekezzünk számára melegebb környezetet biztosítani! Ha a törpesüni fázik, ezt abból is észrevehetjük, hogy sokkal passzívabb lesz, kevesebbet jön elő, esetleg kevesebbet eszik.

Egyes esetekben az is elég, ha a ketrecét közelebb húzzuk a radiátorhoz, vagy olyan helyre tesszük, ahol padlófűtés van alatta, esetleg terítünk egy plédet a ketrec alá, vagy rá. Nagyon jó szolgálatot tesz ilyenkor egy puha, meleg bújózsák, ebbe a sünik imádnak bevackolódni, jó melegen tartja őket. Megpróbálkozhatunk egy régi sapkával is, de arra nagyon rátapad a forgács.

Fűtés

Ha a helyiség fűtése nem elegendő a süni helyének melegen tartására, elkelhet a közvetlen fűtés is. Erre jól bevált módszer az infralámpa. (Pl. Trixie Infrared 35 W). Fontos, hogy kerámiafoglalatba tegyük, és a törpesüni ne érhessen se a lámpához, se a vezetékhez. A hőmérsékletet hőmérő és időkapcsoló használatával ideálisan tudjuk szabályozni. Az infralámpa piros fényt bocsát ki, ez a sünik életritmusát nem zavarja.

torpesun02
 

Egy másik lehetőség a hőt és nagyon kevés kék fényt kibocsátó lámpa (pl. Exo Terra Night Heat Glo). Használata megegyezik a fent leírtakkal, viszont ennek a holdfényt utánzó halvány kék fénye van. Melegít, az állatokat nem zavarja, nekünk viszont lehetővé teszi, hogy megfigyelhessük őket.

torpesun03
 
Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »