Törpenyulam van! Hogyan neveljem?

Törpenyulam van! Hogyan neveljem?


Hogyan nevelj törpenyulat lakásodban? Tudj meg róla mindent!

Sokan szeretnének törpenyulat kiskedvencnek, aki pici testével remek társa lehet az embernek. Emellett ezek a nyulak egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek. A kisebb lakásokhoz is remekül tudnak alkalmazkodni, ugyanakkor érdemes gondozásukra odafigyelni, hogy a legjobb körülményeket biztosíthassuk számukra.
Törpenyúl

Ketrec a törpenyúl számára

Ez a legkézzelfoghatóbb megoldás amennyiben egy lakásban szeretnénk tartani kedvencünket. A méreteire kell elsősorban odafigyelnünk, ugyanis elég nagynak kell ketrecünknek lennie ahhoz, hogy a kis nyúl, ahogy fejlődik maradjon neki elegendő hely, illetve a mozgása se legyen nagyobb mértékben korlátozva. Állatkereskedésben remek darabok közül választhatsz, ahol a nyuszi fajtájától függően az eladó is tud majd segíteni. Arra is érdemes figyelned, hogy a magassága is megfelelő legyen – több szintes ketreceknél is. Ezt úgy tudod felmérni, hogy az állat, ha két lábra áll, feléri-e a kertrecének tetejét, vagy sem. 

Még nagyobb ketrecben kell gondolkoznod akkor is, ha két élőlényt szeretnél egy helyen tartani. Ha hely hiányában szenvednél, akkor érdemes lehet több szintes ketrecekben gondolkoznod, melyeket majd egy létra fog összekötni.

Igyekezz olyan helyre helyezni kiskedvenced lakását, ami huzattól, illetve a fűtőtestektől is védve van. A törpenyúl egy nagyon szociális állat, érdemes olyan helyiségben gondolkoznunk, ahol részesülhet a ház életéből, illetve ahol nem érzi majd magát egyedül. Ugyanakkor a legnagyobb zajba se tedd bele.

Ezenkívül azt kell még szem előtt tartanod, hogy minden szükséges eszközt biztosíts nyuszid számára lakhelyén – élelmiszereszközöket (vizespalackok, szénatartók, ételes edények), egy menedéket, kuckót számára, alagutat, játékokat. A jó minőségű alom is elengedhetetlen – ehhez érdemes kenderből vagy kukoricából, gyantamentes faforgácsból válogatnod.

Mindennapi élete

Amennyiben ketrecben tartod négylábúd, érdemes napi szinten legalább egy órára kiengedned lakásodban, hogy mozoghasson. Ez mindenképpen egy őrzött helyen történjen a környezetedben. 
 
Törpenyúl
 

Igyekezz távol tartani mindent, ami számára káros lehet – szobanövények, festett vagy viaszos bútorok, háztartási termékek, gyógyszerek… Vigyázz a drótokkal, kábelekkel, elektromos vezetékekkel, hiszen ezek is veszélyt jelenthetnek számára. Ezeket erre az időre helyezd egy székre, szekrényre, esetleg szőnyeg alá – a lényeg, hogy a nyúl ne férjen hozzájuk.

Szerezz számára egy speciális labdát rágcsálásra, így nem fogja a környezetedben fogait koptatni bútoraidon. Ez készülhet fűzből vagy fenyőből. Az állatkereskedésekben emellett még rengeteg fajta játék közül válogathatsz.

Amennyiben erkélyes házban laksz, oda ne engedd ki négylábúd, csak szigorúan abban az esetben, ha az biztonságos számára – nincsenek nyílások, amiken leeshet. Arra is meg kell tanítanod őt, hogy csak olyan helyekre piszkítson, ahova szabad. Ezt viszont hamar képes lesz szokásává alakítani. 

Az élet félszabadságban

Már említettem, hogy napi néhány óra szükséges nyulad számára arra, hogy futkározzon, mozogjon a ketrecén kívül. Felajánlhatsz ugyanakkor egy lehetőséget is számára, amiben félig teljesen szabadon élheti életét. Ehhez két dolgot tudsz tenni.

Az első, hogy ehhez kisállatodnak egy külön szobát kell szentelni. Ez szolgál majd a ketrecének – mindennek itt kell lennie, játékoknak, élelmének, minden szükséges eszközzel egyetemben. Mindent, ami veszélyt jelenthet számára, el kell raknunk. A másik lehetőség, hogy a szobának egy nagyobb szegletét jelöljük ki négylábúnknak. Erre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az előzőre – ugyanakkor itt igyekezzünk majd elkeríteni a területet.

Hogyan gondozzam?

Hogy jó egészségben neveljük törpenyulunkat, ez történhet akár lakásban, akár nem, érdemes betartani néhány alapvető dolgot. 

Ez általában ott kezdődik, hogy a számára megfelelő étellel etetjük, azzal az állandó mennyiséggel, amire szüksége van. Étrendjének nagy része széna. Általában ez a szénatartóba kell helyezni, viszont, ha nyuszid félig szabadon él, akkor érdemes egy nagyobb tálat választani számára, hogy turkálhasson benne.

Ahogy megérkezik hozzánk kiskedvencünk, meg kell szoktatni vele jelenlétünket. Ehhez az első napokban még óvatosabban, de kezdjünk el közeledni felé. Eleinte csak etesd, takarítsd, aztán már kicsit jobban nyithatsz felé, azáltal, hogy berakod kezed a ketrecébe. Meg kell várnod, még megszagol, illetve nem csak a jelenlétedet fogja megszokni, hanem az illatodat is.

A nyulak könnyen stresszesek lehetnek. Igyekezz minden számukra lehetséges stresszforrást eltávolítani a közelükből. Ez példának okáért lehet egy másik állat jelenléte.
 

Forrás: agraroldal.hu

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »