Hogyan teheted kutyabaráttá a kertedet?

Hogyan teheted kutyabaráttá a kertedet?


Így teheted kutyabaráttá kertedet

Sokakat az tart vissza egy kutya beszerzésétől, hogy féltik kertjüket mindattól, amit az új négylábú családtag művelne azzal. Ez egy teljesen jogos aggodalom, azonban némi körültekintéssel és furfanggal sokkal biztonságossá tehető a kert egy ugató négylábú számára – és fordítva is! Ha szeretnéd, hogy kerted és kedvenced békében és harmóniában létezhessenek együtt, akkor kutyabaráttá kell alakítanod portádat. A következő tippek ebben hivatottak segíteni.
Hozzunk létre kutyabarát kertet
 

1. Húzz fel egy kerítést

Ha kertedben van egy olyan rész, amiben végtelenül érzékeny növényeket tartasz, és még véletlenül sem szeretnéd, hogy kedvenced tönkretegye őket, akkor kerítsd el azt a részt. Még egy alacsonyabb kerítés is sokat segíthet, különösen ha ebed sem tartozik a nagyobb testű kutyák közé. Ha nem szeretnél befektetni vagy vesződni egy fa vagy kő kerítéssel, akkor ültesd körbe kerted ágyásos részét magas, sűrű évelő bokrokkal, amelyek távol tartják a kutyákat a benti részektől.

2. Alakíts ki egy járdát

Figyeld meg, hogy mely részeket szereti felfedezni kutyád, és fektess le arra egy járdát. Nehéz pontosan betanítani, egy kutyának hogy hová mehet és hova nem, de legtöbbjük szívesebben lépked egy kiépített ösvényen, ha az egy ismerős helyen fekszik.

3. Növénytartós kertészkedés

A kert egy nagy része különálló növénytartókba is áthelyezhető, és habár ez nem feltétlenül fogja megakadályozni, hogy kutyád áskálódjon a kertben, inkább ezek körül kotor majd, mint bennük – főleg, ha megemeled őket.

4. Figyelj oda a mérgező növényekre

Mielőtt kutyát engednél a kertedbe, nézd meg, hogy vannak-e olyan növényeid, amelyek mérgezőek lehetnek számukra. A hagymafélék, a nyers burgonyák, az avokádók, a dohány és sok más növény halálos méreg a kutyáknak – és ez csak néhány példa. Tájékozódj új növények ültetése előtt is.

5. Alakíts ki egy kutyás részt

Jelölj ki egy helyet kertedben, ahol négylábú barátod kedvére játszadozhat anélkül, hogy bármiben kárt tenne (vagy benne esne kár). Kiválóan alkalmas erre egy árnyékos sarok, ahová játékok kihelyezésével szoktathatod oda kedvencedet.

6. Ne használd kutyád végtermékét a komposztban

A széklet valójában nagyon rossz trágya, ha előzetesen nem kezelik vegyszerekkel és hővel. A kutyagumi rengeteg parazitát tartalmazhat, amelyek a „kutyatrágyából” könnyedén a talajba, onnan pedig az ételekbe juthatnak.

7. Tedd fűszeresebbé kertedet

A kutyák (és a mókusok) nem kedvelik az erős illatú fűszereket, mint például a rozmaringot. Ha tehát valami ilyesmit ültetsz kerted érzékenyebb részei köré, akkor nem csak kedvenceidet tarthatod távol tőlük, hanem néhány vad kártevőt is, nem is beszélve a folyamatos fűszerutánpótlásról. Az erős paprikák szintén hatásosak – a kutyák nem szeretik őket, de nem is árthat nekik.

8. Telepíts valamilyen vízforrást

Érdemes kirakni egy kis medencét (egy gyerekmedence tökéletes erre a célra), amiben kutyád kedvére fürödhet és ihat belőle. Ez különösen fontos a nyári forróságban – ilyenkor mindenképpen húzd árnyékba.

9. Használd ki a rendelkezésedre álló teret

Egy vastag, buja, több réteges elrendezésű kert egyrészt gazdagabb vizuális hatást kelt, másrészt minél több növény van benne, annál kevesebb felület van, amit a kutyák feláshatnak.

Hozzunk létre kutyabarát kertet

 +Érdekességek

1. A szaglásuk legalább 40x jobb, mint a miénk.

Az agyban a különböző szagokat érzékelő sejtek területe a kutyáknál körülbelül 40-szer nagyobb, mint az embereknél. Ez azt jelenti, hogy a kutya sokkal több szagot képes felfogni, mint mi valaha is tudnánk. Ezért használják a kutyákat gyakran emberek, drogok, sőt még a pénz kiszimatolására is!

2. Egyes kutyáknak olyan jó az orruk, hogy képesek kiszagolni az orvosi problémákat.

Igen, az orvosi felderítőkutyák léteznek. Mivel a szaglásuk olyan nagyszerű, egyes kutyákat ki lehet képezni arra, hogy kiszagolják az orvosi állapotokat. Arra használják őket, hogy diagnosztizáljanak egy adott állapotot, vagy hogy figyelmeztessék a gazdájukat, ha több gyógyszerre van szükségük. Néhányat még arra is kiképeznek, hogy kiszagolja a Covid-19-et!

Az egyik ilyen hihetetlen kutya Pal orvosi felderítőkutya (a fenti képen), akit a PDSA érdemrenddel tüntettek ki.

3. A kutyák a légzéssel egyidejűleg képesek szimatolni

A kutyák sokat támaszkodnak a szaglásukra, hogy megtalálják az élelmet, a potenciális veszélyeket és a barátokat, így mondanom sem kell, hogy sokat szimatolnak. Az orrukat úgy tervezték, hogy a szagok az orrukban maradjanak, miközben a levegő egyszerre mozoghat a tüdejükben és a tüdejükben, ami azt jelenti, hogy szabadon tudnak lélegezni, és közben még ki tudják dolgozni, mi az a szag!

A kutyák sokat támaszkodnak a szaglásukra, hogy megtalálják az élelmet, a potenciális veszélyeket és a barátokat, így mondanom sem kell, hogy sokat szaglásznak. Az orrukat úgy tervezték, hogy a szagok az orrukban maradjanak, miközben a levegő egyszerre tud be- és kijutni a tüdejükből, ami azt jelenti, hogy szabadon tudnak lélegezni, és közben még ki tudják dolgozni, hogy mi az a szag!

4. Egyes kutyák hihetetlenül jól úsznak

Szóval, nem minden kutya szereti a vizet, de azok, amelyek szeretik, általában elég jó úszók (de ismétlem, nem mindegyik, ezért mindig tartsd szemmel a kutyádat, ha úgy dönt, hogy megmártózik a szabadban).

Az újfundlandiak annyira jók a vízben, hogy évek óta vízimentő kutyaként használják őket. 2016-ban egy Whizz nevű bátor újfundlandi kutyát a PDSA érdemrenddel tüntettek ki, amiért kilenc embert mentett ki a tengerből vízimentő kutyaként töltött pályafutása során. Olvasson többet Whizz csodálatos mentéseiről.

5. Némelyikük gyors, és még egy gepárdot is le tudna győzni!

A legtöbb kutya könnyedén lehagyna egy embert - futásra és üldözésre lettek teremtve! A leggyorsabb kutyafajta azonban messze az agár. Ezek a száguldó vizslakutyák a futás megkezdése után másodperceken belül elérhetik a 45 mérföld/órás csúcssebességet.

"De hogyan győzi le a gepárdot?" - halljuk a kérdést. Nos, míg a gepárd közel 70 km/h-ra is képes felgyorsulni, addig ezt a sebességet csak körülbelül 30 másodpercig tudja tartani. Az agarak ezzel szemben könnyedén képesek hét mérföldön át 35 mérföld/órás sebesség felett futni. Tehát hiába a gepárd előnye, hamarosan megelőznék!

Forrás:agraroldal.hu
Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »