A tüzes kis vadócok!

A tüzes kis vadócok!


Kisméretű kutyafajták, és amiket jó tudni róluk, mielőtt befogadnál egyet

A kutyák egyik érdekes jellegzetessége, hogy minél kisebbek méretben, annál tüzesebb személyiséggel bírnak. Ebből következik, hogy érdemes utána járni a különböző fajták jellegzetességeinek, mielőtt vásárolnál vagy befogadnál egyet családodba. Íme néhány népszerű négylábú barát, és legfontosabb tulajdonságaik, amikkel számolnod kell, ha új kutyára vágysz.

Ismerd meg te is a világ legédesebb kisméretű kutyafajtáit!
 
Kisméretű kutyafajták: uszkár

Méreteik alapján az uszkárok között megkülönböztetünk óriás, közép, törpe és toy fajtákat. A toy uszkárok annyira picik, hogy az ember egy kezében is elférnek! Érdemes megjegyezni, hogy az uszkárok az legokosabb kutyafajták közé tartoznak. Várható élettartamuk 12-15 év.

Ha elkényezteted uszkárodat és nem figyelsz oda a nevelésére, akkor könnyedén azt vonhatja le ebből, hogy ő a család alfa kutyája. Ez különösen a kisebb méretű (törpe és toy) uszkároknál gyakori jelenség, ugyanis általában ezek azok, amiket az emberek szívesebben babusgatnak és nem nevelnek magabiztosan. Tanítsd meg uszkárodat, hogy hogy viselkedjen jó kutyához méltóan és várd is el tőle, hogy betartsa ezeket a szabályokat – ezzel megmutathatod, hogy te vagy a falkavezér.

Okos és játékos természetüknek köszönhetően az engedelmességi nevelés elengedhetetlen, hogy uszkárodat leköthesd. A tanuló, gondolkodó uszkárok kevésbé unottak, és így kisebb eséllyel vetemednek károkozásra unaloműzés céljából.

Kisméretű kutyafajták: tacskó

Ezen német „borzkutyáknak” az uszkárokhoz hasonlóan több alfajtája is fellelhető. Méretük alapján megkülönböztetünk normál és törpe tacskókat, de léteznek még úgynevezett nyúlász példányok is. Mindkét fő fajtára barátságos, bátor személyiségüknek köszönhetően remek barát lehet belőlük. Várható élettartamuk 12-15 év

A tacskók azonban meglehetősen makacsok lehetnek és a házba szoktatásuk sem egyszerű feladat. Fontos a megfelelő ketrecbe szoktatás. Okos kutyákról van szó, független természettel és játékos lélekkel. Ebből következik, hogy nagyon szeretnek rosszalkodni, de elegendő türelemmel és kitartással sikeresen nevelhetők.

Mivel eredetileg vadászkutyáknak tenyésztették őket, viselkedésük gyakran tükrözheti ezen eredetüket. A „vérükben” van a borzlyukak felásása, ezek híján pedig előszeretettel borogatják fel a porta virágágyásait.

Rendkívül kitartó állatok (ami szintén vadászösztönük része), ezért könnyen lehet, hogy gazdájuk előbb unja meg a jutalomfalatért való könyörgést, mint ezek a négylábú apróságok. Tenyésztésük során nem csak a vadászat, hanem a zsákmány megölése is beléjük lett nevelve, ezért ne lepődj meg, ha játékaikat szétharapdálva találod a lakásban. Kis méretük ellenére ugatásuk mély és hangos, ráadásul nagyon szeretik hallatni is. 

 
Ismerd meg te is a világ legédesebb kisméretű kutyafajtáit!

 Kisméretű kutyafajták: máltai selyemkutya

Nem minden apró termetű kutyafajta mondhatja el magáról, hogy az ókorban görög templomokat emeltek a tiszteletére – a máltai selyemkutya azonban ezek közé tartozik. Jó magatartású, könnyedén nevelhető állatok, de nem ajánlott kisgyerekek közelében tartani őket, mert nem tűrik jól a gyűrődést. Várható élettartamuk 12-15 év. Habár a máltai selyemkutyák előszeretettel okoznak örömet gazdájuknak, nevelésük kissé nehézkes lehet. Mindenképpen érdemes ketrechez szoktatni őket. 

 Kis termetük miatt nagyon érzékenyek a hidegre, különösen nyirkos helyeken. Hosszú szűrük nem dísz – ez segíti megvédeni bőrüket a napégéstől. Szintén ez okból nem ajánlott kisgyerekeket engedni a közelükbe, ezért nem feltétlenül ideálisak olyan háztartásokba, ahol fiatal gyerekek is vannak.

Kisméretű kutyafajták: si-cu

Barátságos és játékos természetüknek köszönhetően a si-cuk végtelenül népszerűek az apróbb kutyafajták között. A kínai Tang-dinasztiában palotakutyaként tartották őket, a fajta neve pedig „kis oroszlánt” jelent. Várható élettartamuk 10-16 év.

Nevük ellenére nem miniatűr vadállatokról van szó, habár meglehetősen nehéz lehet házhoz szoktatni őket. Légy kitartó nevelésekor és ne hagyd magára, amíg nevelésük teljesen be nem fejeződik. A ketrechez szoktatás e fajtánál is sokat segíthet. Habár a gyerekek mellett jól viselkednek, apró termetük miatt azonban nem ajánlott kisgyermekek közelébe engedni őket, mert könnyedén megsérülhetnek.

Minden kutyafajta hajlamos saját „végtermékének” elfogyasztására, de a si-cukra ez a viselkedés valamiért különösen jellemző. Ezt a problémát csak úgy háríthatod el, ha nem hagyod, hogy hozzá szokjon. Figyelj oda rá és rögtön takarítsd fel, amit maga mögött hagy.

Kisméretű kutyafajták: yorkshire terrier

Ezek a bátor és okos kutyák nincsenek mindig tisztában pici méretükkel. Szerető és határozott fajta, és – ahogyan azt nevük is mutatja – terrierekhez méltóan viselkednek. Várható élettartamuk 12-15 év. A yorkiekként is becézett kutyusok köztudottan nehezen szoktathatók házhoz, ezért mindenképpen ajánlott ketrecbe nevelni őket. Néhány példány kissé túl élénk is lehet, ami azt jelenti, hogy minden apró neszre ugatni kezdhetnek. Ezt a viselkedést korai, kitartó neveléssel mérsékelheted – érdemes profi nevelő segítségét kérni.

A yorkshire terrierekre különösen jellemző a „kis kutya, nagy magabiztosság” jelenség, és nem ritka, hogy náluk sokkal nagyobb termetű kutyákkal próbálnak kikezdeni, ha engedik nekik. Mindig figyelj oda rá és ne hagyd, hogy bajt okozzon. Már korukban ajánlott engedelmességi tréningre vinni őket, hogy megszokják más kutyák és emberek közelségét. Mint sok más kistermetű kutya, ők sem viselik jól a hidegeket, különösen nyirkos helyeken.
 
Forrás:agraroldal.hu
Külső fotó: pixabay.com
Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »